Girafferne rejser til Hamborg

Teksten er bygget op omkring modsætningen mellem natur og civilisation

"Girafferne rejser til Hamborg" er en af de korte tekster, der udgør fjerde del af Den afrikanske farm. Teksten handler, som titlen antyder, om nogle giraffer, der skal til Hamborg. Vi møder girafferne i Karen Blixens beskrivelse af sine indtryk fra havnen i Mombasa, en stor kystby i Kenya, som hun besøgte flere gange, mens hun boede i landet.

Faktisk får vi kun ganske lidt om de to giraffer, som teksten handler om, nemlig at Blixen ser dem stå i en høj trækasse ombord på et tysk fragtskib, der er "på vej til Hamborg, til et omrejsende menageri der" (276). Et menageri er en slags mini-zoo, der flytter sig fra sted til sted. Girafferne skal altså være udstillingsdyr i Europa og er derfor blevet fjernet fra deres naturlige levested i Afrika. Vi hører også, at de kommer fra "portugisisk Østafrika", kolonitidens navn for dét, der i dag hedder Mozambique. Andet ved vi faktisk ikke om girafferne.

Derfor er det i højere grad Blixens forestillinger om girafferne, der udgør kernen i historien om dem. Hun gør sig fra starten en masse forestillinger om giraffernes tanker og følelser ved afrejsen fra Afrika. Det er tydeligt, at hun føler for dem, og at hun forholder sig kritisk til deres skæbne som udstillingsdyr i Europa. Det ser vi bl.a. i denne beskrivelse, hvor hendes sympati skinner tydeligt igennem i ordvalget:

[Girafferne] kunne ikke vide besked med, de kunne ikke tænke sig den nedværdigelse, de skulle til at sejle ind i. De var ædle, stolte, uskyldige dyr, blide pasgængere fra sletten, de havde ikke nogen forestilling om fangenskab, kulde, kulrøg, skab...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind