Afrikanerne

Flere af Blixens ansatte fremhæves som usædvanlige personer

Vi møder rigtig mange personer i Den afrikanske farm. Et par af de gennemgående personer, som hun vender tilbage til mange gange i bogen, er ansatte hos hende på farmen. Det drejer sig om hendes tjener Farah og om kokken Kamante, der hver især spiller vigtige roller i bogen. 

Farahs og Kamantes vigtige roller skyldes, at de gennem mange år er tæt på Karen Blixen og på en måde deler hendes oplevelser - eller er med til at give hende nogle usædvanlige oplevelser. Desuden er det særligt for dem, at de ifølge Blixen både er repræsentative for de befolkningsgrupper, de tilhører, og samtidig er helt usædvanlige individer med et unikt talent, som Blixen er betaget af.

Kamante er et genialt naturtalent, som Blixen er dybt fascineret af

I Kamante er en række modsætninger samlet, som Karen Blixen åbenlyst er fascineret af. Kamante er på én og samme tid "stokkonservativ" og ekstremt lærenem og fleksibel. Han holder hele livet igennem fast i sin stammes skikke og livssyn. Han tilhører kikuyustammen, som er den mest talrige stamme i området, hvor farmen ligger, og han bliver på mange måder fremstillet som en repræsentant for stammen.

Samtidig har han et helt usædvanligt talent, som Blixen får megen glæde af. Han viser sig nemlig at være en fænomenal kok, der kan lave de fineste europæiske retter, så det ifølge Blixen er fuldt på højde med madlavningskunsten i Europa. Men han smager ikke på den mad, han selv laver og han forstår heller ikke, hvorfor retterne skal serveres i en særlig rækkefølge (forret, hovedret, dessert). Han er bare enormt god til at lave maden. 

Kamante har med andre ord et helt uforudsigeligt naturtalent, som giver ham en høj stjerne på farmen. Men det er ikke noget, som han selv lader til at være imponeret af eller stolt over. Han bliver livet igennem ved med at spise majskolber og anden traditionel kikuyumad, og han forstår heller ikke hele snobberiet omkring finere madlavning. 

Kamante kommer fx ofte til at servere en lille kikuyuret for Karen Blixen, der bestemt ikke bryder sig om det. Hun sammenligner Kamantes handling med "en hund, der har levet i mange år med civiliserede...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind