Kitoshs historie

Teksten handler om forskelle på europæiske og afrikanske normer

”Kitoshs historie” er en kort fortælling, der står i fjerde del af Karen Blixens bog Den afrikanske farm. Historien handler om en person ved navn Kitosh, som er del af den lokale kikuyu-stamme. Han er ansat hos en europæisk farmer i Kenya. 

En dag skal Kitosh trække en hest hjem til farmen. Han har fået forbud mod at ride på hesten, men gør det alligevel. Det finder farmeren ud af, og som straf bliver Kitosh først pryglet og derefter bundet i stalden. Her står han en hel nat, og om morgenen er han død.

”Kitoshs historie” handler nu om den retssag, der blev ført efter dødsfaldet. I retssagen støder europæiske og afrikanske normer og verdensopfattelser sammen. Det er de sammenstød, der giver spænding i teksten. Fortælleren opsummerer konflikten på følgende måde:

I [de indfødtes] øjne var sagen klar nok. For Kitosh var død, det var der ingen tvivl om og ifølge deres tankegang burde der nok nu tilkendes hans slægtninge en skadeserstatning for hans død, eller også fik man ingen skadeserstatning, og måtte finde sig i det. / Men Europas retfærdighedsbegreber er forskellige fra Afrikas, og den jury af hvide mænd, som fik sagen til behandling, beskæftigede sig først og fremmest med spørgsmålet om skyld. […] Dommeren indprentede til at begynde med juryen, at en forbrydelses natur må bedømmes efter hensigten, og ikke efter ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind