Komposition

Den afrikanske farm består af fem dele 

I det ydre er Den afrikanske farm opbygget på en klar og overskuelig måde. Hele bogen er delt i fem dele, der hver er nummeret og har en titel. De fem dele er desuden underinddelt i kapitler. I del I-III og del V er der tale om nogle få lange kapitler, mens del IV virker mere kaotisk og tilfældig i inddelingen. Det signaleres af, at de enkelte kapitler ikke er nummererede, men blot har forskellige titler.

Den overordnede femdeling kan analyseres på forskellige måder. Det virker umiddelbart, som om del I er en præsentation, hvor vi både lærer fortælleren (Karen Blixen) og hendes medarbejdere på farmen samt naturen i området at kende. Medarbejderne og naturen er repræsenteret af henholdsvis kokken Kamante og den tamme hjort Lullu.

Efter introduktionen til Blixen selv og kulturen og naturen omkring farmen følger del II, hvor vi får indblik i de fremmede tankemønstre og skikke, som hersker i området. De er i hvert fald fremmede for Karen Blixen, men hun viser gennem fortællingen om vådeskudsulykken og den følgende retssag, hvordan der er en egen logik i afrikanernes verdenssyn, som er lige så forståelig som europæernes logik. Forskellen er blot, at europæerne ofte latterliggør afrikanerne. Men her viser Blixen med bogens del II, at det er en urimelig latterliggørelse.

I del III får vi indtryk af, hvor mange forskellige omrejsende mennesker, Blixen kommer i kontakt med på farmen. Ved at beskrive de forskellige gæster i kortere og længere portrætter, får vi indtryk af, at farmen er et mødested, hvor folk fra hele verden slår sig ned i kortere eller længere tid. Det giver et klart indtryk af Blixens liv som udvandrer i Afrika, hvor hun møder andre udvandrere og rejsende, ikke kun fra Europa og USA, men fra alle dele af verden, fx den indiske præst, som hun på et tidspunkt er vært for (side 162-66). Blixen beskriver også lokale rejsende, der kommer til farmen, når hun fx er vært for store fester.

I del IV får vi præsenteret alle de mange indtryk fra Blixens liv i Afrika, som ikke passer ind i de andre kapitler, men som alligevel skal med ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind