Trin 1: Læs opgaveformulering og tekst

Det første du skal gøre, er at læse både opgaveformulering og tekst grundigt, så du har et godt fundament for at gå i gang med det videre arbejde. 

Opgaveformuleringen

Her er et eksempel på en opgaveformulering til et analytical essay (fra HHX A):

Write an analytical essay in which you analyse and interpret the short story “Machine Man” by Marlish Glorie. Part of your essay must focus on narration and point of view, characterization, theme(s) and message. 

Write the analytical essay in English. 
Word count: 800-1200 words 

Der er især tre ting, som du skal være opmærksom på, når du læser sådan en opgaveformulering:

  1. Hvilken genre er teksten?
  2. Hvilke instruktioner skal jeg udføre?
  3. Er der nogle særlige fokuspunkter, jeg skal ind på?

Det er de tre ting, som kan variere fra opgave til opgave. Ellers er opgaveformuleringerne som regel nogenlunde ens, selvom de kan være stillet lidt anderledes op mellem de forskellige uddannelser og niveauer. Fx kan fokuspunkterne også være formuleret som et antal konkrete fagbegreber, som skal indgå i dit essay.

Vær opmærksom på genren

Det er meget vigtigt at være opmærksom på din teksts genre, når du skriver et analytical essay. Hvis du analyserer en novelle, som om den var en artikel - eller omvendt - er det den sikre vej til en lav karakter!

Det vigtigste er at afgøre, om din tekst er fiction eller non-fiction, da det har enorm betydning for, hvilke analysemodeller og fagbegreber det giver mening at bruge i dit essay. Det kræver to helt forskellige ‘værktøjskasser’ at arbejde med de to typer tekst. Du kan læse mere om arbejdet med de forskellige genrer i Trin 2.

Forstå instruktionerne

I forhold til de grundlæggende instruktioner er der fire forskellige ting, som du kan blive bedt om at gøre ved teksten: Analysere (analyse), fortolke (interpret), diskutere (dis...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind