Style of writing (STX A)

Her kan du læse om, hvordan man inddrager analyse af sproglig stil i et analytical essay (et fast krav på STX A).

Introduktion

På STX A vil du altid få en ekstra instruktion i din analytical essay-opgave, hvor du bliver bedt om at analysere den sproglige stil i en bestemt del af din tekst. Det vil typisk være et samlet tekststykke på 10-20 linjer, hvor den sproglige stil er særlig interessant. 

På STX A har du altså brug for at vide, hvordan man laver stilistisk analyse (analyse af sproglig stil). Samtidig er det vigtigt, at du kan skabe sammenhæng mellem din stilistiske analyse og dit øvrige arbejde med teksten, så den ikke kommer til at stå og 'flagre' for sig selv. 

Du har mange begreber at tage fat i, når du analyserer sproglig stil

Der findes mange begreber til analyse af sproglig stil i en tekst. Et sted at starte er, om stilen i de udvalgte linjer i teksten er formel, uformel eller måske en blanding. I den forbindelse kan du let inddrage ordvalg.

Formel stil er typisk kendetegnet ved brug af ret avancerede ord og vendinger, fremmedord og tekniske eller videnskabelige termer. Sætningerne er ofte lange og komplekse. 

Uformel stil er normalt kendetegnet ved et simpelt ordvalg, ofte med brug af slang, dialekt, bandeord eller sammentrækninger. Sætningerne er typisk korte og er måske endda ufuldstændige, som vi ofte gør det i talesprog. 

I forhold til ordvalg kan du desuden se på, om der bruges værdiladede ord, altså positive eller negative ord, ligesom brugen af forskellige ordklasser kan være interessant. Fx signalerer verber ofte handling, mens adjektiver beskriver noget.

Endelig kan teksten rumme billedsprog (fx metafor) eller retoriske virkemidler (fx trikolon eller anafor).

NB: Hvis du arbejder med en short story, kan der være forskel på den sproglige stil i personernes dialog vs. den øvrige tekst (eller endda mellem to personers dialog)! Det kan du måske lave nogle gode analytiske pointer om. 

Du kan læse meget mere om stilistis...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind