Non-fiction

Her kan du læse mere om, hvordan man arbejder med sagprosa (non-fiction) i et analytical essay. 

Non-fiction dækker over forskellige genrer

I modsætning til fiktionsopgaven, som altid omhandler en short story, kan non-fiction dække over en række forskellige teksttyper. Det vigtigste kendetegn for non-fiction er, at det er tekster, som vedrører den virkelige verden og altså ikke er fiktive. 

De mest almindelige non-fiction genrer til skriftlig eksamen er speeches (taler), essays og articles (artikler). Du kan også møde mere moderne genrer som fx blog posts (blogindlæg) og TED talks. 

I nogle tilfælde indgår der supplerende video- eller lydmateriale sammen med den primære tekst, som du skal arbejde med. Hvis den primære tekst er en transkription af en tale eller et foredrag, så vil det supplerende materiale typisk være en videoptagelse af talen eller foredraget. Hvis den primære tekst ikke er en tale eller et foredrag, så vil det supplerende materiale typisk være en video med lidt ekstra baggrundsinformation om emnet. 

Supplerende materiale er især almindeligt på STX A og STX B. Du kan senere læse mere om, hvordan man kan inddrage evt. supplerende materiale i non-fiction opgaven. 

De vigtigste begreber er topic (emne) og intention

Når du skriver analytical essay om en non-fiction tekst, er du typisk interesseret i at komme frem til nogle pointer om tekstens emner og intentionen bag teksten. Du bør altid have disse begreber i baghovedet, når du arbejder med non-fiction, da de kan hjælpe dig med at finde en god struktur for dit analytical essay. Fx er det helt oplagt, at du præsenterer tekstens hovedemne i indledningen, sammen med en evt. bemærkning om afsendernes intention – som du så kan vende tilbage til i både hoveddelen og konklusionen.

Emnet for en non-fiction tekst er simpelthen det, som teksten handler om. I modsætning til temaet (the theme) i en short st...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind