Non-fiction

Her kan du læse mere om, hvordan man arbejder med sagprosa (non-fiction) i et analytical essay. 

Non-fiction dækker over forskellige genrer

I modsætning til fiktionsopgaven, som altid omhandler genren short story, kan non-fiction (sagprosa) dække over en række forskellige teksttyper. Det vigtigste kendetegn for non-fiction er, at det er tekster, som vedrører den virkelige verden og altså ikke er fiktive. 

De mest almindelige non-fiction-genrer til skriftlig eksamen er speech (tale), essay og article (artikel). Du kan også møde mere moderne genrer som fx blog post (blogindlæg) og TED talks

I nogle tilfælde indgår der supplerende video- eller lydmateriale sammen med den primære tekst, som du skal arbejde med. Hvis den primære tekst er en transkription af en tale eller et foredrag, så vil det supplerende materiale ofte være en videoptagelse af talen eller foredraget. Hvis den primære tekst ikke er en tale eller et foredrag, så vil det supplerende materiale typisk være en video med lidt ekstra baggrundsinformation om emnet. 

Supplerende materiale er især almindeligt på STX A og STX B. Længere nede på siden kan du læse om, hvordan du kan inddrage evt. supplerende materiale i non-fiction-opgaven. 

Topic (emne) og intention er vigtige begreber

Når du skriver analytical essay om en non-fiction tekst, er du typisk interesseret i at komme frem til nogle pointer om tekstens emner og intentionen bag teksten. Du bør have disse begreber i baghovedet, når du arbejder med non-fiction, da de kan hjælpe dig med at finde en god struktur for dit analytical essay. Fx er det helt oplagt, at du præsenterer tek...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind