Valgsystem

Her kan du læse om valgsystemet i USA. Vi vil især dykke ned i mekanismerne bag valget af præsident, som man typisk vil bruge mest tid på i undervisningen. Senere kan du også læse lidt om valg til senatet og repræsentanternes hus, samt noget information om specielle forhold ved det amerikanske valgsystem.  

Præsidentvalg

Her vil vi gennemgå de vigtigste trin i den komplicerede proces bag et amerikansk præsidentvalg. Præsidenten vælges for en fireårig periode af gangen, og samme præsident kan højst sidde i to perioder. Præsidenten skal være mindst 35 år gammel, og skal både være amerikansk statsborger og født på amerikansk jord. 

Trin 1: Intern valgkamp i partierne

Når valgkampen går i gang, handler det i første omgang om at nå frem til, hvem hvert parti skal opstille som præsidentkandidat. Den tidlige del af valgkamp er derfor i store træk en intern valgkamp, hvor de forskellige kandidater fra hvert parti prøver at argumentere for, hvorfor netop de vil være gode som præsidenter, eller vil have en særlig god mulighed for at slå modkandidaten fra det andet parti. Samtidig foregår der en hel masse fundraising, hvor der samles penge ind til at køre de forskellige valgkampe. 

Selvom denne del af valgkampen primært handler om ens eget parti, så er den generelle valgkamp dog alligevel i baghovedet hos kandidaterne. De har derfor også en interesse i at markere sig godt for den generelle befolkning, så de kan gå videre til den generelle valgkamp med god opbakning. 

NB: Hvis en siddende præsident søger genvalg (ligesom Barack Obama fx gjorde i 2012), så vil præsidentens parti normalt blot fastholde nomineringen af den samme person, og dermed vil der i dette tilfælde ikke være en intern valgkamp hos dette parti. Tilsvarende vil de så heller ikke have brug for en proces til at vælge en kandidat (se Trin 2). 

Trin 2: Partierne vælger deres kandidat

Hvert parti afholder en såkaldt national convention, hvor man samles og vælger den endelige kandidat, som skal repræsent...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind