Checks and balances

Checks and balances er et begreb for, at en stat, virksomhed eller organisation indeholder mekanismer, som skal sikre, at der ikke sker magtmisbrug. 

Det amerikanske demokrati er i høj grad baseret på tanken om checks and balances. Det kommer dels til udtryk i den grundlæggende tredeling af magten i udøvende, lovgivende og dømmende magt. Det kommer dog også til udtryk i de mekanismer, som gør, at hver af de tre magtinstanser kan udøve kontrol med, hvad de to andre foretager sig. Dermed har ingen af instanserne absolut magt, hvilket skal dæmme op for korruption og sikre, at de ikke blot træffer beslutninger, som favoriserer dem selv.

Hvis vi starter med at se på den lovgivende magt, Kongressen, så er deres magt til at lovgive indskrænket af præsidentens vetoret, som kan blokere for vedtagelsen af en given lov, selvom den er godkendt af kongressen. Vetoretten er dog heller ikke ubegrænset (da det kunne give præsidenten for meget magt), men det kræver ⅔ flertal at overtrumfe et præsidentielt veto. 

Præsidentens udøve...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind