[2]

Exceptionalisme

Hvad er exceptionalisme?

Exceptionalisme er forestillingen om, at ens land er exceptionelt. Det er dog vigtigt at bemærke, at man godt kan være glad for sit land og stolt af sit land, selvom man ikke er decideret exceptionalist. Fx kan man måske tænke, at Danmark er et godt land at leve i, selvom man ikke nødvendigvis har en forestilling om, at Danmark er noget helt særligt i sammenligning med alle andre lande i verden. 

I USA har der gennem historien været en særlig stærk forestilling om exceptionalisme, som den dag i dag fylder meget i landets politik, kultur og selvopfattelse. Det er dog genstand for stor debat både i USA og resten af verden, om der faktisk er et solidt grundlag for denne forestilling.

Argumenter for amerikansk exceptionalisme

Når amerikanere skal argumentere for, at USA er et exceptionelt land, så vil der ofte komme nogle bestemte argumenter frem.

Først og fremmest kan man møde det demokratiske argument. Her vil der blive argumenteret for, at USA er verdens første moderne demokrati, som gennem historien har tjent som et lysende eksempel for andre lande i verden, hvis befolkning har stræbt mod mere frihed. Man vil måske også pege på USA’s internationale indsats for at udbrede demokrati og bekæmpe totalitære regimer igennem historien - måske med særlig vægt på USA’s bidrag til a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind