[1]

USA

I dette kompendium kan du læse om USA. Kompendiet er især skrevet til brug i Historie, Samfundsfag og Engelsk, men du kan også anvende det i andre sammenhænge, hvor du har brug for at inddrage viden om amerikanske forhold. Vi lægger fokus på de emner, som du oftest vil møde i undervisningen. Det vil sige, at vi især har fokus på USA’s historie og politik i USA. 

Brug overskrifterne til at orientere dig i kompendiet, så du kan finde frem til præcis de emner, som du har brug for at vide mere om. 

Uddrag

I nyere tid har USA’s udvikling blandt andet båret præg af en øget polarisering mellem landets politiske fløje, hvor demokrater og republikanere i stigende grad distancerer sig fra hinanden politisk. Det blev set som et billede på denne polarisering, da den utraditionelle kandidat Donald Trump endte med at vinde en overraskende valgsejr over den demokratiske kandidat Hillary Clinton ved præsidentvalget i 2016. Trump trak det republikanske parti i en ny retning, hvor der blandt andet var fokus på en stram indvandrerpolitik, restriktioner af LGBT+-rettigheder, samt afvikling af politik rettet mod at bekæmpe klimaforandringer. 

Trump opnåede ikke genvalg i 2020, men tabte til den demokratiske kandidat Joe Biden. Trump accepterede dog ikke sit nederlag, men valgte i stedet at sprede rygter om valgsvindel, som mange øvrige republikanske politikere støttede op om. Det førte til, at et stort antal republikanske vælgere tilsvarende blev overbevist om, at Biden ikke var deres legitime præsident. Denne forestilling førte til et stormløb på den amerikanske kongres i januar 2021, som resulterede i flere dødsfald. Stormløbet medførte et flere år langt retsligt efterspil, hvor man forsøgte at stille Trump og hans politiske allierede til ansvar for det, som var sket. 

Polariseringen i USA kom også til udtryk gennem stiftelsen af Black Lives Matter-bevægelsen, der opstod som reaktion på en række tilfælde, hvor det amerikanske politi havde dræbt ubevæbnede, sorte amerikanere. Black Lives Matter gennemførte protester over hele landet som reaktion på disse politidrab, men bevægelsen blev også kontroversiel i nogle kredse i USA, hvor de fx blev beskyldt for voldelige protester eller racisme rettet mod hvide mennesker.

Krigen i Afghanistan sluttede i 2021, da præsident Biden annoncerede, at de sidste amerikanske tropper ville trække sig ud af landet efter den 20 år lange krig. Kort efter den amerikanske tilbagetrækning overtog Taliban igen kontrollen med landet, og de genindførte hurtigt en række af de kontroversielle og diskriminerende love, som havde hersket, da de sidst sad ved magten. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

USA

[1]
Bedømmelser
  • 13-03-2024
    Givet af 2.g'er på STX