Etos: Sokrates styrker sin troværdighed

Det er meget vigtigt for Sokrates at styrke sin personlige troværdighed i talen. Han er under anklage. Hele hans forsvar hviler på, at dommerne får tillid ham, så de tror på, hvad han siger. Etos er derfor den mest fremtrædende appelform i forsvarstalen, hvor Sokrates på mange forskellige måder prøver at styrke sin troværdighed.

Er en troværdig taler (kap. 1)

I indledningen (kap. 1) forsøger Sokrates at genopbygge sin troværdighed som taler, efter at anklagerne har prøvet at bryde den ned:

[...] de sagde at I skulle passe på ikke at blive ført bag lyset af mig fordi jeg er en fremragende taler. Det forekommer mig [...] at være en utrolig frækhed at de ikke skammer sig over at sige noget der straks vil blive direkte modbevist af mig når det bliver klart at jeg slet ikke er nogen fremragende taler [...]

Som sagt har min anklagere altså så at sige ikke sagt noget der er sandt; fra mig skal I derimod høre den fulde sandhed. I vil dog ikke komme til at høre en fremstilling som deres, udsmykket med fine ord og vendinger der er kunstfærdigt arrangeret, nej, mine ord kommer i tilfældig rækkefølge som de nu falder mig ind. (kap. 1)

Anklagerne har forsøgt at nedbryde Sokrates’ troværdighed ved at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind