Sokrates' forsvarstale

Her finder du hjælp til analyse af Sokrates’ forsvarstale, skrevet af Platon. Det er nok den mest berømte forsvarstale i historien, og den er også kendt som Apologien, der betyder ‘forsvarstalen’.

Vi giver dig et resumé af talen og grundig baggrundsviden, som hjælper dig med at forstå talens indhold. Du får også hjælp til at analysere forsvarstalens forskellige dele og temaer. Vi går i dybden med de centrale temaer og budskaber samt virkemidler, retorik og argumentation i talen.

Platons version af forsvarstalen

Forsvarstalen blev holdt af Sokrates i år 399 f.kr., da han blev anklaget for ugudelighed og for at skade ungdommen i Athen. Resultatet af retssagen var, at han blev dømt til døden. Sokrates’ elev Platon skrev herefter forsvarstalen ned, sådan som han huskede den. Det er altså ikke en objektiv gengivelse af den historiske tale, vi har, men Platons version af talen. Sokrates skrev aldrig selv noget, og forsvarstalen regnes derfor som en af de bedste kilder til hans liv og tænkning.

Hvor meget der går tilbage til Sokrates’ faktiske tale, og hvor meget Platon har ‘digtet’, er umuligt at afgøre. Derimod kan vi være sikre på, at forsvarstalen fremstiller personen Sokrates, sådan som Platon huskede ham, og som han ønskede, Sokrates skulle huskes af andre. I noterne skriver vi ‘Sokrates mener …’, ‘Sokrates argumenterer for at …’ osv. Vi kunne også have valgt at skrive ‘Sokrates/Platon mener ...’. For forsvarstalen er i realiteten udtryk for en blanding af Sokrates’ og Platons tanker.

Talen falder i tre hoveddele:

  1. Selve forsvarstalen (kap. 1-24)
  2. Talen efter skyldsspørgsmålet er afgjort (kap. 25-28)
  3. Talen efter dødsstraffen fastsættes (kap. 29-33)

Det skal nævnes, at det er usikkert, om sidste del af talen, efter dødsdommen, har været holdt, det er muligvis opdigtet af Platon. Det var nemlig ikke normalt, at en anklaget fik lov at tale efter at sagen var afgjort.

Formålet med forsvarstalen

Sokrates’ formål med talen var først og fremmest at overbevise dommerne om, at han var uskyldig i de anklager, der blev fremført imod ham. Men samtidig brugte han talen til at forklare om sit virke som filosof i Athen. Talen er ikke kun et forsvar for Sokrates’ uskyld, men også et forsvar for hans tanker og særlige måde at leve på. Talen formidler væsentlige dele af Sokrates’ filosofi, og den indeholder en opfordring til hans elever om at fortsætte det filosofiske arbejde, som Sokrates begyndte.

Derfor er forsvarstalen vigtig

Man kan spørge: Hvorfor læser vi Sokrates’ forsvarstale, og hvorfor er den vigtig? Grunden er, at Sokrates efter sin død blev husket som den største filosof af alle, og sådan opfattes han stadig af mange i dag. Hans elever og tilhængere så ham som en filosofisk martyr, der døde for sandhedens skyld. En martyr er en person, der dør for sin overbevisning, og det gjorde Sokrates netop. Han blev husket som en mand, der aldrig svigtede sandheden og retfærdigheden, uanset prisen.

Sokrates’ død medførte noget godt, nemlig en eksplosion af unge filosoffer, der gik i hans fodspor i søgen efter sandhed, retfærdighed og det gode liv. Sokrates kan med god ret kaldes filosofiens far. Fra ham udspringer stort set hele den vestlige civilisations filosofiske tradition: både Platons og Aristoteles’ filosofiske skoler samt flere andre filosofiske retninger som kynisme og stoicisme, som blev vigtige i hellenistisk og romersk tid. Al moderne, vestlig tænkning bygger på de filosofiske traditioner, som udsprang efter Sokrates’ død. Forsvarstalen er formentlig den bedste kilde til Sokrates’ tænkning. Derfor er den en af de vigtigste tekster i den vestlige kulturhistorie.

Tekstudgaven anvendt i denne analysehjælp

Tekstudgaven, vi har brugt, er Jørgen Mejer og Chr. Gorm Thomsens oversættelse af Sokrates’ forsvarstale:

Jørgen Mejer og Chr. Gorm Thomsen: “Sokrates’ forsvarstale” i Kend dig selv. Et Platon-udvalg, Gyldendal, København 2000, s. 211-46.

Den originale udgave af Sokrates’ forsvarstale er naturligvis på græsk. Der findes forskellige oversættelser, som gengiver teksten lidt forskelligt. Derfor kan citaterne i webbogen måske være en smule anderledes end i den tekstudgave, du sidder med. Meningen skulle dog gerne være den samme.

Staten af Platon

Se også vores analysehjælp til Platons hovedværk Staten. Her kan du blive klogere på Platons filosofiske idéer og hans syn på retfærdigheden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sokrates' forsvarstale

[12]
Bedømmelser
  • 13-06-2018
    Givet af 2.g'er på STX
    skide god
  • 23-06-2019
    Givet af 3.g'er på STX
    Super!
  • 24-01-2023
    Givet af 2.g'er på STX
  • 18-08-2022
    Givet af Studerende på 1. år