Søgen efter viden og erkendelse

Et centralt tema i forsvarstalen er Sokrates’ søgen efter viden og sandhed. Dette kommer især til udtryk i fortællingen om orakelordet og Sokrates’ søgen efter et menneske med viden (kap. 5-10). Sokrates undrer sig over, at oraklet i Delfi siger, at han er den klogeste blandt mennesker, for han mener ikke, han ved noget:

Da jeg havde hørt hvad guden svarede, gik jeg rundt og tænkte ved mig selv: ‘Hvad er det guden mener, hvad ligger der i hans gådefulde tale? Jeg ved jo udmærket at jeg ikke i nogen henseende er et klogt menneske. Hvad mener guden vel så med at sige at jeg er meget klog? (kap. 6)

Ud fra sin undren over orakelordet går Sokrates i gang med en undersøgelse: Han vil finde en mand, der der er klogere end ham selv og dermed modbevise oraklet.

Sokrates’ søgen efter en klog mand (kap. 6-8)

Sokrates opsøger de athenske borgere, der har ry for at være de klogeste blandt politikerne, digterne og håndværkerne, og udspørger og afprøver dem. Han møder mange, der bilder sig ind at vide en masse, men han møder ikke nogen, der har reel viden. Den første politiker, Sokrates går til, er et typisk eksempel:

Mens jeg eksaminerede denne mand [...] blev det mig klart at både han selv og alle a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind