Gruppepolarisering

Hvad er gruppepolarisering?

Gruppepolarisering er en ekstrem konsekvens af gruppetænkning. Gruppepolarisering indebærer, at en gruppe med fælles holdninger udvikler mere og mere ekstreme varianter af disse holdninger over tid. Fx vil en politisk gruppe på venstre- eller højrefløjen have en tendens til at udvikle mere og mere yderligtgående holdninger, jo længere tid gruppen tilbringer sammen. 

Det kan lyde lidt underligt, at en gruppe har en tendens til at udvikle mere ekstreme versioner af sine holdninger, da man måske skulle tro, at gruppens holdning i stedet ville ende som et slags gennemsnit af de enkelte medlemmers holdninger. Der er dog en række psykologiske årsager til, at gruppepolarisering er et udbredt fænomen.

  • Medlemmerne af en gruppe har en tendens til hele tiden at bekræfte hinandens holdninger og støtte op om hinandens argumenter, hvilket over tid kan gøre det sværere og sværere for medlemmerne at forestille sig, at alternative argumenter og holdninger også kunne have noget at byde på.
  • Medlemmerne af en gruppe vil ofte have en tendens til at opbygge en fælles stereotyp om eventuelle grupper med alternative holdninger, hvilket kan give et forstærket ønsk
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind