Autoritet og lydighed

Introduktion

Igennem historien har der været talrige eksempler på, at mennesker har gjort forfærdelige ting ved andre, fordi de adlød ordrer fra en autoritetsperson. I gruppepsykologien har man derfor også prøvet at finde nogle psykologiske forklaringer på, hvorfor mennesker ofte tiltrækkes af autoriteter, og kan presses til at sætte deres egen etik og moral til side, hvis autoriteten kommanderer det.

Der kom særlig stor interesse for emnet efter 2. verdenskrig, fordi man gerne ville forstå, hvorfor så mange mennesker i Nazityskland fulgte nazisternes grusomme planer. Det er fortsat et omdiskuteret emne i dag, da man også i nyere tid har set eksempler på brutale krigshandlinger og folkemord, som tilsyneladende blev begået i autoriteternes navn. 

Socialpsykologiske eksperimenter med autoritet og lydighed

I årene efter 2. verdenskrig blev der foretaget flere socialpsykologiske eksperimenter, hvor man prøvede at undersøge, om helt almindelige mennesker kunne presses til at handle ondt, hvis man placerede dem i en kunstig situation præget af autoritet og lydighed. 

Det mest berømte...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind