Gruppetyper

Her kan du læse om de forskellige måder, som kan man kategorisere grupper på inden for socialpsykologien.

Fire måder at opdele grupper på

Nedenfor vil vi præsentere fire forskellige måder at opdele grupper på. Bemærk at disse fire opdelinger går på tværs af hinanden, så en gruppe kan fx godt både være en primærgruppe og en uformel gruppe, eller både være en referencegruppe og en formel gruppe. 

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at de to første opdelinger er baseret på selve gruppens karaktertræk, mens de to sidste opdelinger er baseret på, hvordan man som person er orienteret i forhold til gruppen.  

Primærgrupper vs sekundærgrupper

Først og fremmest kan man skelne mellem primærgrupper og sekundærgrupper.

Primærgrupper er grupper, som er kendetegnet ved, at personerne i gruppen har en tæt kontakt i hverdagen og hvor hvert medlem i gruppen spiller en stor rolle i de andres personlige liv. Det mest typiske eksempel på en primærgruppe er den nære familie, hvor gruppens medlemmer ofte bor under samme tag, tilbringer en meget stor del af deres hverdag sammen, og generelt er dybt involverede i hinandens liv. 

Hvis man er meget tæt med nogle af sine venner, kan vennegruppen også udgøre en primærgruppe. Hvis man har et arbejde, hvor man tilbringer lange perioder sammen med en gruppe kollegaer og også deler fritiden med dem (f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind