Intergruppekonflikter

Intergruppekonflikter er konflikter mellem forskellige grupper. På de følgende sider kan du læse om to berømte sociale eksperimenter, som prøvede at afdække årsagerne til intergruppekonflikter.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra siden om Robbers Cave eksperimentet.

På baggrund af sit eksperiment konkluderede Sherif, at den primære drivkraft bag intergruppekonflikter var konkurrencen om begrænsede ressourcer. Drengene i de to grupper var helt tilfældigt udvalgt og kom fra samme kulturelle baggrund, så der var ikke nogen særlige fællestræk, som kunne forklare deres loyalitet til hinanden og had til den konkurrerende gruppe. Derfor mente Sherif, at det var selve situationen, drengene blev placeret i, som blev årsagen til konflikten. 

Sherifs eksperiment har også haft stor indflydelse på senere arbejde inden for konfliktløsning, da Sherif jo afsluttede sit eksperiment med forskellige forsøg på at integrere de to konfliktgrupper. Tanken om at bruge fælles udfordringer, som kræver samarbejde, til at øge fællesskabsfølelsen og udjævne eventuelle konflikter er den dag i dag udbredt inden for fx teambuilding og nogle former for gruppeterapi

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind