Perspektivering

I både de store opgaver og i almindelige opgaver i Dansk v…

...

Hvornår skal jeg skrive en perspektivering?

I Dansk er perspektivering oftest knyttet …

...

Skab nye vinkler ud fra tekst eller emne

Man kan sige, at den perspektiverende skrivehandling sætter dit emne eller din tekst i en større sammenhæng (kontekst) med fx samtiden, litteraturhistorien, m.v.

Perspektivering som skrivehandling åbner også din opgave mod nye vinkler på emnet/teksten. I eksemplet, som handler om J.P. Jacobsens novelle ”To verdener”, kan du se, hvordan…

...

Forskellige typer perspektiveringer

Meget ofte har perspektivering faktisk karakter af en sammenligning, hvor du sammenligner den tekst, du skal perspektivere med andet konkret materiale fx en anden tekst, et tv-program, en samfundsdebat osv.

Genremæssig perspektivering

Denne sætter en tekst i forhold til den genre, den tilhører. Dette kan både være en ’overordnet’ genre som fx novellegenren eller eventyrgenren, eller det kan være undergenrer som fx minimalisme eller kunsteventyr.

I genremæssig perspektivering kigger du på, om en tekst er typisk eller atypisk for sin genre, og du sammenligner den evt. med andre tekster i samme genre. Du kan også komme ind på, hvad genretrækkene i teksten betyder for den måde, som teksten fortolkes.

Litteraturhistorisk perspektivering

Her sætter du en tekst i forhold til den periode, den er skrevet i. Her kan …

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind