Redegørelse

Hvad er en redegørelse?

Du møder især redegørelse i de store opgaver som DHO, SRO, SRP og SOP. Når du skal redegøre i Dansk, skal du vælge ud, sammenfatte og skabe overblik. Du skal udvælge de vigtigste ting fra teksten eller emnet og sortere de mindre vigtige ting fra. Formålet er nemlig at skabe et overblik hos læseren. Derfor hæver redegørelsen sig op over dens emne og sammenfatter de vigtigste pointer.

Du skal også være tekstnær, fokuseret og neutral i en redegørelse. Du skal nemlig holde dig tæt på emnet/teksten og ikke drage andre ting ind. Du må heller ikke farve pointerne eller blande dem med dine egne holdninger.

Du skal generelt skrive redegørelser i dit eget sprog og ikke kopiere sproget i teksterne! Ofte bruger man enkelte citater fra teksten til at underbygge redegørelsen. 

At lave en redegørelse er ikke det samme som et referat eller et resumé. I et referat går du igennem en tekst fra start til slut og gengiver indholdet forholdsvis slavisk. I en redegørelse hæver du dig derimod op over teksten og sammenfatter indholdet med dine egne ord og uden at følge tekstens rækkefølge.

Hvor lang skal den være?

I de større skriftlige opgaver kan en redegørelse fylde flere sider. I hverdagens danskopgaver er den til gengæld kort. En tommelfingerregel er, at en redegørelse maksimalt må svare til 1/3 af længden på den samlede opgave. Redegørelse betragtes nemlig som lettere, fordi du her bevæger dig på et lavere niveau end fx fortolkning eller vurdering. Du skal derfor levne plads til at vise, hvad du kan på de lidt sværere niveauer af tekstarbejdet.

Hvordan skriver jeg en redegørelse?

Her får du nogle hurtige råd, som kan hjælpe dig til at skrive en god redegørelse:

Sådan forbereder du den

Læs teksten grundigt og sørg for, at du forstår den.  Slå ord og begreber, som du ikke forstår, op i en ordbog. For at få styr på hvem, der siger hvad i teksten, skal du markere de vigtigste synspunkter i teksten, fx med en farve.

Tag notater i et dokument eller på papir, hvor du formulerer synspunkterne i dine egne ord.

Eksempel på notater fra kronikken "Peter Pan-demien", skrevet af Claus Holm (Berlingske 4.10.2009).

  • Voksne i dag prøver at spille unge.
  • Der er ingen respekt for rigtige voksne.
  • Voksne kæmper imod alderen.
  • Voksne lever i en falsk ungdommelighed.
  • Voksne efterligner unges stil.
  • Det unge har en ophøjet status i kulturen.
  • Det ungdommelige bliver tyrannisk.
  • Det ungdommelige er egoistisk, overfladisk og uansvarligt.
  • De voksne værdier som modenhed og ansvarsfølelse bliver mindre værd.
  • Hvis ikke forældre tør være voksne, går opdragelsen af deres børn galt.
  • Ansvar og modenhed er positive værdier.

Derefter skal du gruppere de synspunkter, der hører sammen. På den måde kan du skabe overblik over artiklen eller emnet, som du skal redegøre for. Her må du gerne vælge ud, så du tager de centrale ting f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind