Resumé

Hvad er et resumé?

Skrivehandlingen resumé har to forskellige betydninger i Dansk. Hvis der står i en almindelig danskopgave, at du skal lave et resumé af en tekst, så skal du skrive noget, som gengiver tekstens hovedpunkter i kort form.

Resumé af tekster vil typisk indgå i analyser af enten skønlitteratur, sagprosa eller medietekster. Det kan især være relevant at lave resumé i disse eksamensgenrer: Den analyserende artikel (STX og HF), Analyse og fortolkning (HHX og HTX) samt Analyse og vurdering (HHX og HTX).

Den anden type resumé kender du måske også som abstract. Det bruges i mange af de store skriftlige opgaver, hvor du ofte bliver bedt om at inkludere et resumé eller abstract i begyndelsen af opgaven. Du kan læse mere om, hvordan du skriver et engelsksproget abstract i Skrivehandlinger i Engelsk

Resumé af en tekst

Denne type resumé er kortere end både referat og redegørelse, da det kun skal give et hurtigt overblik over en tekst. Selvom det er kort, er det ofte ret svært at skrive et godt resumé. Det kræver nemlig af dig, at du formår at udvælge de helt centrale elementer i en tekst. Du skal altså være rigtigt godt inde i teksten.

Omvendt kan processen med at lave et resumé faktisk hjælpe dig i analyse og fortolkning af en tekst, fordi et kort resumé tvinger dig til at fokusere på det væsentlige i teksten.   

Du skal bruge en faglig stemme med et neutralt sprog og ikke blande egne holdninger og synspunkter ind i dit resumé. Resuméet må heller ikke bære præg af analyse eller fortolkning, men skal blot gengive teksten.

Eksempel på resumé af et debatindlæg

Amalie Lyhne: ”Hvornår er det ikke længere nok med cykelhjelm? Hvornår skal vi også have en chip i nakken?” (Politiken 8.

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind