Analyse

Hvad er en analyse?

Analysen er selve hjertet i danskfaget. Kort fortalt er en analyse en undersøgelse af en eller flere tekster, som kan være enten skønlitteratur, sagprosa eller medietekster. 

Den analyserende skrivehandling kan typisk udfoldes på to forskellige måder: analyse af virkemidler og tematisk analyse. Disse to måder kan sagtens kombineres. Vi uddyber dem længere nede på siden.

For alle former for analyser gælder to ting: Analysen skal have et fokus og en vinkel.

  1. Fokus handler om, at du kun inddrager de elementer fra teksten fx personer, forløb, symboler m.v., som understøtter din samlede analyse.
  2. Din vinkel (eller indgangsvinkel) kan enten være et bestemt tema, du vil fokusere på i din analyse, eller nogle genremæssige træk ved teksten.

Dit fokus vil du ofte få serveret af opgaveformuleringen. Her får du et bredt fokus, der guider dig til at stille skarpt på det vigtigste i teksten. Vinklen skal du typisk selv finde frem til gennem dit arbejde med teksten og emnet. Den handler om den tilgang, som du har i analysen. Det er meget vigtigt, at du udvælger nogle ting, du særligt vil fokusere på i din opgave, for du har ikke plads eller tid til at analysere de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind