Konklusion

Her ser vi på, hvordan du kan skrive en konklusion.

Hvornår skal du skrive en konklusion?

Skrivehandlingen konklusion hører til i de større skriftlige opgaver så som SRP eller DHO. I hverdagens danskopgaver skal du normalt ikke skrive en konklusion, men en afslutning. Til gengæld vil du møde krav om skrivehandlingen konklusion overalt på de videregående uddannelser. 

Konklusionen er et svar på din problemformulering

En god konklusion består af et kort og præcist afsnit, som efterlader læseren med et tydeligt billede af, hvad du har fundet frem til i din opgave. Konklusionen vil sikkert være det korteste afsnit i din opgave, men den skal bestemt ikke være hurtig at skrive. 

En konklusion er stort set altid knyttet til en problem- eller opgaveformulering. Du kan forstå det på den måde, at din opgaveformulering rummer nogle spørgsmål, som åbnerfor din undersøgelse. Selve opgaven består så af undersøgelsen, hvor du går tæt på dit emne gennem faglige metoder. I konklusionen skal du så lukke undersøgelsen af. 

I konklusionen skal du først sammenfatte de vigtigste pointer fra din opgave fx fra analyse, tolkning og diskussion. Derefter skal du lave den egentlige konklusion, som skal være en kort og præcis besvarelse af spørgsmålene, som din problem- eller opgaveformulering har stillet.

Konklusionen skal gerne give din læser et overblik over dine resultater og hvad, man kan lære af dem. Din konklusion må ikke være et resumé af din opgave. 

Konklusionen er altid et af de sidste afsnit, du skal skrive i din opgave. For du kan selvfølgelig ikke vide, hvad du skal sammenfatte eller konkludere, før du har resten af opgaven på plads. 

Det er svært at sammenfatte en længere opgave på få linjer, så sæt altid god tid af til at skrive en god konklusion. Konklusionen er et af de afsnit, der kan være med til at trække din karakter op eller ned, så det er værd at bruge tid på den.

Sådan forbereder du din konklusion

Når du skal skrive din konklusion, bør du finde din problem- eller opg...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind