Indledning

Hvad er en indledning?

Indledningen er det første i opgaven og derfor det første, som læseren møder. Den er derfor meget vigtig, når du skriver en opgave. 

En god indledning skal gøre tre ting:

  1. Vække interesse for opgaven, så din læser får lyst til at læse den.
  2. Præsentere dit emne og din vinkel, så din læser får en idé om, hvad din opgave kommer til at handle om.
  3. Præsentere teksterne, som du skriver om i opgaven.

I en almindelig danskopgave vil du have ganske få linjer til at nå de tre ting, så det kan godt være en stor udfordring at gøre det helt skarpt og præcist.

De fleste indledninger i gymnasieopgaver er tragtindledninger. Her starter du med en overordnet og bred beskrivelse af dit emne, hvorefter du snævrer ind på nogle bestemte spørgsmål og til sidst introducerer en konkret tekst, som du vil arbejde med for at finde svarene.

Det kan være en god idé at overveje de her spørgsmål:

  • Hvad er emnet for opgaven? Hvilke dele af emnet skriver jeg om?
  • Hvorfor er emnet relevant lige nu og her?
  • Hvordan kan jeg præsentere emnet på en måde, der vækker læserens interesse?
  • Hvordan vil jeg bruge de tekster eller medieklip, som hører med til opgaven? Hvad siger de om emnet?

Lav eventuelt en kort brainstorm ud fra spørgsmålene. Det kan give dig input til indledningen.

Hvor lang skal den være?

Indledningen skal være en kort, præcis og lækker forsmag på opgaven. Den skal give læseren appetit på mere uden at afsløre alle konklusionerne på forhånd. I almindelige danskopgaver er 600-700 anslag ikke noget dårligt bud på en indledning. I store opgaver som SRP er den længere og rummer typisk også din problemformulering.

Sådan vækker du læserens interesse

Overordnet kan du fange læserens interesse på to måder: Du kan forklare læseren, hvorfor emnet er relevant for ham/lige nu. Og du kan bruge sproget til at gøre det spændende. Vi uddyber de to måder herunder.

Vis hvorfor emnet er relevant at undersøge

Det kan i sig selv være med til at gøre din læser interesseret, hvis du kan vise, hvorfor han skal interessere sig for det. Her er det vigtigt, at du finder frem til, hvorfor emnet er relevant lige nu og her. Her er et eksempel:

Mange unge i dag går op i deres krop med fitness, sund mad og timer foran spejlet for at tage sig bedst muligt ud. Kroppen skal fremstilles helt rigtigt på de sociale medier, hvor alle de andre kan se med. Kroppen kan endda blive til et helt projekt i sig selv, hvor den kropslige selvfremstilling er central for identiteten. Men kan kroppen komme til at fylde for meget?

I eksemplet tager vi udgangspunkt i en aktuel problemstilling omkring samfundets kropskultur. Tænk over, hvorfor er emnet vigtigt for samfundet, mennesker i almindelighed, en speciel befolkningsgruppe, verden, fremtiden eller måske bare fagligt vigtigt. Det er derimod sjældent relevant at beskrive, at du interesserer dig for eller bliver berørt af emnet.

Brug sproget til at vække interesse

Du kan fx vække din læsers nysgerrighed med et konkret eksempel. Vælg et eksempel fra hverdagens, som de fleste læsere kan relatere sig til, og brug så dit sprog til at beskrive det på en levende måde:

Græsplænen er blevet gødet og trimmet. Den er grøn og flot, og så sker det, der ikke må ske: En bunke jord bryder overfladen, og et muldvarpeskud skyder frem på den ellers ensartede plæne. Den perfekte facade går i stykker, men for de fleste haveejere er det ikke en større bekymring. […]

Byg dit eksempel op omkring et genkendeligt indhold (gr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind