Fortolkning

Hvad er en fortolkning?

Fortolkningen er en overbygning til analysen. Den befinder sig altså på et højere niveau end analysen og er derfor mindre tekstnær. I fortolkningen hæver du dig op over teksten og forsøger at give dit bud på, hvordan teksten skal forstås, og hvad den kan sige os. Det gør du på baggrund af det, du har fundet ud af i analysen. 

Ofte vil analysen og fortolkningen overlappe lidt i opgaven. Nogle tekster lægger nemlig op til at integrere fortolkningen allerede undervejs i analysen, frem for at gemme fortolkningen helt til sidst. Du skal ikke tænke for meget over placeringen - det vigtigste er, at du har en fortolkning af teksten og dens tema eller intention. 

Hvordan skriver jeg en fortolkning?

I en fortolkning skal du typisk forsøge at sige noget om tekstens overordnede tema, budskab, intention eller formål. Afhængig af om du fortolker en fiktiv eller ikke-fiktiv tekst, er det nogle forskellige elementer, du fokuserer på i fortolkningen.

Fortolkning af skønlitteratur (inkl. fiktive medieklip)

Kort fortalt vil fortolkningen af fiktion typisk fokusere på, hvad tekstens tema og budskab er. Især set i forhold til dens virkemidler og persongalleri. Mere præcist skal du i din fortolkning forsøge at komme med svar på følgende:

  • Hvad fortæller teksten om almenmenneskelige, eksistentielle eller samfundsrelevante problemstillinger (dens tema)?
  • Har teksten et budskab?
  • Hvordan understøtter tekstens virkemidler og personer dens tema og evt. budskab?

Alle tekster har et eller flere temaer, men det er er ikke alle tekster, der...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind