Fortolkning

Skrivehandlingen fortolkning er nært knyttet til skrivehandlingen analyse. I fortolkning skal du samle resultaterne af din analyse. I fortolkning skal du også argumentere for, hvordan vi skal forstå teksten. Du skal bygge din argumentation på de ting, du har fundet ud af i din analyse.

Fortolkning handler om struktur, motiver, personer og tema

I skønlitteraturen vil vi som læsere opleve en tekst gennem dens struktur og motiver. Hvis vi skal genfortælle en tekst til andre, så vil vi oftest fortælle om dens motiver.

Motiverne er det, som teksten viser os. Det kan være helt konkrete situationer, som vi kan relatere til. Fx et skænderi, en udfordrende opgave eller et forhold mellem mennesker. Disse konkrete situationer kan pege på almenmenneskelige eller generelle oplevelser, hvor vi kan genkende følelser og handlinger.

Motiverne er knyttet til tekstens sociale og fysiske miljø. Det sociale miljø er der, hvor tekstens karakterer lever sammen, og det er ofte med til at præge måden, som karaktererne indgår i relationer til hinanden og handler på. Det kunne fx være et socialt boligbyggeri, villaer i et overklassekvarter, en politistation eller et akademisk miljø.

Det fysiske miljø er tekstens sanselige omgivelser. Det kan fx være det landskab, det vejrlig eller det bymiljø, som en tekst foregår i. Ofte vil det fysiske miljø spejle tekstens karakterer. Foregår teksten i et fysisk miljø so...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind