Pesten (Den sorte død)

Hvad var Den sorte død?

Den sorte død var en epidemi, der ramte Europa i midten af 1300-tallet. Epidemien bestod af byldepest og lungepest, som blev forårsaget af den samme bakterie. Byldepesten dræbte mellem 60% og 90% af alle smittede i løbet af en uge, mens lungepesten dræbte stort set alle smittede på to dage. 

Pesten affolkede store områder 

Den europæiske befolkning allerede var under pres på grund af hungersnød, da pesten ramte i midten af 1300-tallet. De præcise tal for, hvor mange der døde af pesten, er ukendte, men man vurderer, at cirka 30% af hele den europæiske befolkning døde af pest mellem 1347 og 1350. Hele landsbyer blev udslettet, for eksempel i Tyskland, hvor knap ¼ af alle landsbyerne forsvandt. Der var også områder, som slet ikke blev ramt, selvom pesten var utroligt smitsom. Hvordan det kunne ske, ved man ikke. 

Pesten blev ved med at komme igen cirka en gang per generation. Med tiden døde færre, fordi de overlevende blev immune, men man vurderer, at Vesteuropas befolkning blev halveret mellem 1250 og 1500. Vesteuropas befolkningstal var først oppe på samme niveau, som det havde været før pesten, i løbet af 1600-tallet. 

Pesten forbedrede bøndernes vilkår 

Pesten gjorde arbejdskraft til en mangelvare. Det betød, at arbejdslønnen steg, og mange bønder kunne forbedre deres livsvi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind