Tidslinje

Her finder du en tidslinje med nogle af middelalderens vigtigste begivenheder. 

Tidlig middelalder 

400-tallet: De germanske stammer kom ind i Romerriget i så stort antal, at Romerriget bukkede under. Man siger typisk, at middelalderen startede, da Romerriget brød sammen i 476. 

500-tallet: En gruppe af de germanske stammer, frankerne, blev kristne og grundlagde Frankerriget. Frankerriget var en magtfaktor i middelalderen frem til starten af 900-tallet. 

529: Den første munkeorden blev grundlagt af den italienske munk Benedikt af Nurcia - munkene blev kaldt benediktinerne. Benediktinernes regler for klostertilværelsen kom til at gælde for alle katolske klostre: personlig fattigdom, kyskhed, lydighed. Det vil sige ingen personlig ejendom, et ugift liv med seksuel afholdenhed og lydighed over for klosterets ledelse.

700-tallet: Paven i Rom allierede sig med frankerne og fik styrket sin position i samfundet, fordi han kom under frankernes beskyttelse. Pavens religiøse overhøjhed havde ingen praktisk betydning på dette tidspunkt. 

800: Pave Leo d. 3. kronede Karl den Store til hellig romersk kejser. Det var højdepunktet på den nære alliance mellem paven og kejseren. 

Omkring 800: Karl den Store angreb vikingerne ved Dannevirke i Sønderjylland, men blev slået ti...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind