[3]

Middelalderen

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå middelalderen. Middelalderen er en lang historisk periode, som varede cirka 1000 år, fra omkring 500 til omkring 1500. Vi beskæftiger os mest med den europæiske middelalder i det her kompendium, men vi kommer også omkring middelalderen i Danmark. 

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå: 

Du kan også læse vores noter og tidslinje, der kan give dig et hurtigt overblik over periodens vigtigste begivenheder og tendenser. 

Her kan du se et uddrag fra siden: "Hvad er middelalderen?"

Den europæiske middelalder er en periode, der strækker sig fra cirka år 500 til cirka år 1500. Der er bred enighed om starten på middelalderen, fordi den kommer i forlængelse af det vestromerske riges fald i 476. Slutningen på middelalderen er mere omdiskuteret, fordi de enkelte europæiske lande bruger forskellige begivenheder til at markere afslutningen. Man siger dog, at slutningen på den samlede europæiske middelalder er omkring 1500, selvom det overlapper med renæssancen (1400-1600).

Middelalderens udstrækning i Danmark er anderledes end i resten af Europa. Man siger, at den danske middelalder startede i 1050 efter vikingetiden og sluttede med reformationen i 1536. Nogle danske historikere mener dog, at det er bedre at regne vikingetiden med i den tidlige danske middelalder. Det kan du læse mere om her

Middelalderen bliver ofte beskrevet som en mørk og primitiv tid. Denne negative ide om middelalderen stammer fra den italienske digter Francesco Petrarca i 1300-tallet. Petrarca nedvurderede middelalderen for at få sin egen tid, renæssancen, til at fremstå mere positivt. Både Petrarca og senere historikere så antikken, som kom før middelalderen, og renæssancen og den moderne tid, som kom efter middelalderen, som særligt overlegne kulturelle perioder med store bedrifter og vigtige fremskridt. Middelalderen, derimod, var en lang og kedelig mellemperiode, som ikke rykkede ved samfundets udvikling. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Middelalderen

[3]
Bedømmelser
  • 14-04-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 19-06-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 14-06-2023
    Givet af 3.g'er på STX