Middelalderen i Dansk

Middelalderens litteratur spænder over meget forskellige genrer

Middelalderlitteraturen stammer fra en tid, hvor man gradvist forlod en nordisk, hedensk kultur (vikingetiden) og nærmere sig en europæisk, kristen kultur (middelalderen). Derfor kan periodens litteratur groft sagt inddeles i to grupper, som vi uddyber herunder.

De typiske temaer i middelalderlitteraturen er slægt over for individ, ære samt den farlige natur (også forstået som menneskets indre natur og drifter). Meget af litteraturen er svær at datere, fordi flere af genrerne oprindeligt er mundtligt overleverede fortællinger, der først senere nedskrives. Derfor kender vi typisk heller ikke forfatteren.

Eddadigte og sagaer

Litteraturen fra den tidlige del af middelalderen kaldes den norrøne litteratur og består af digte og sagaer. Den foregår i det hedenske samfund (vikingesamfundet), hvor man tror på de nordiske guder, men er nedskrevet af kristne i middelalderen.

Den ældre Edda er en digtsamling om de nordiske guder og helte samt verdens skabelse. Meget af stoffet er hentet fra den nordiske mytologi. Blandt de mest kendte digte er ”Vølvens spådom” og ”Havamål”. Samling...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind