Middelalderens perioder

På disse sider kan du læse, hvad der sker i den europæiske middelalder i de tre forskellige perioder:

Her kan du se et uddrag fra siderne om middelalderens tre perioder 

Ideen om korstoget blev fremført af Pave Urban d. 2. på et kirkemøde i Clermont i det sydlige Frankrig i 1095. Korstoget skulle fjerne muslimerne fra de hellige, kristne steder omkring Jerusalem. På vejen til Jerusalem skulle korstoget komme kejseren i Konstantinopel til undsætning. Kejseren følte sig truet af en tyrkisk fremmarch mod Konstantinopel, og derfor havde han bedt paven i Rom om hjælp. 

Korsfarerne forlod Europa i 1096 og nåede frem til Konstantinopel i 1097. I 1099 blev Jerusalem indtaget efter en kort belejring, og byens jødiske og muslimske indbyggere blev slået ihjel i et omfattende folkedrab. Det kristne kongerige Jerusalem var hermed grundlagt. 

Korstoget blev en succes på flere måder. Militært lykkedes det både at slå de tyrkiske styrker, som truede Konstantinopel, tilbage og at erobre Jerusalem, som man gjorde til et kristent kongerige. Religiøst var der stor opbakning til korstoget fra mange af de adelige og kongelige familier i Europa, og den opbakning understregede pavens magtposition. Samfundsmæssigt skabte korstoget fred i Europa, fordi mange feudalherrer nu fik et fælles mål at stræbe efter i stedet for at bekrige hinanden lokalt over jord og indflydelse. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind