Højmiddelalder (ca. 1000-1250)

Her får du et overblik over højmiddelalderen, der strakte sig fra ca. år 1000 til ca. år 1250 i Europa.

Befolkningstallet steg 

Man vurderer, at befolkningstallet i Europa voksede fra cirka 35 millioner mennesker i 1000 til over 75 millioner i 1250. Man ved ikke præcist, hvorfor befolkningstallet voksede så meget i denne periode, men det skyldes sandsynligvis en kombination af faktorer.

En faktor kunne være, at der ganske enkelt døde færre i løbet af højmiddelalderen end tidligere. Grunden til at der døde færre, var, at der ikke var lige så mange krige som tidligere, og at pesten ikke havde ramt endnu.    

En anden faktor kunne være, at den teknologiske udvikling i landbruget tog fart på tre forskellige områder. Dermed blev det muligt at producere mad nok til at dække den store vækst i befolkningen. 

  1. Man udviklede en ny type plov. Den gamle plov, en såkaldt ard, kunne kun løsne jorden overfladisk i den plovfure, som den lavede. Den nye plov, en såkaldt hjulplov, kunne både skære dybere ned i jorden og vende jorden, så man fik husdyrgødning ned i jorden og dermed en mere næringsrig jord. Hjulploven var ganske vist tungere end arden, så bønderne måtte samarbejde om at trække den. Til gengæld var hjulploven også meget hurtigere end arden, så bønderne kunne pløje meget større jordstykker uden at bruge mere tid.
  2. Man indførte trevangssystemet
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind