Athen og samfundskritikken i Medea
Selvom Medea ikke foregår i Athen, men i Korinth, spiller Athen alligevel en rolle i tragedien. For Aigeus, der optræder i 3. epeisodion, er konge i Athen (tilbage i mytisk tid). Desuden kan kritikken af magtfulde mænd og af behandlingen af kvinder og fremmede fortolkes som en indirekte kritik af det athenske samfund i 400-tallet f.Kr., hvor Euripides skrev tragedien.
Du kan læse mere om den historiske kontekst i det athenske samfund på siden med baggrundsviden.
Kong Aigeus og Athen bliver Medeas redning
Kong Aigeus af Athen spiller en vigtig rolle i tragedien, fordi han er repræsentant for bystaten Athen. Og tragediens publikum, da den blev opført i år 431 f.Kr., var netop athenere. Derfor har de lagt særligt mærke til Aigeus og den rolle, Euripides lader ham og byen Athen spille i tragedien.
Aigeus fremstilles overordnet set på en positiv måde i 3. epeisodion. Han kaldes “Pandion den Vises søn” (v. 666), og koret roser ham for at give Medea løftet om tilflugt i Athen (v. 759-773). I og med at Aigeus er repræsentant for byen Athen, smitter den positive fremstilling af ham af på byen, som også grundlæggende beskrives positivt. I 3. stasimon, v. 824-65, lovpriser koret direkte Athen og dets indbyggere, som bl.a. kaldes “signede folk siden ældgammel tid, af Erechtheus' æt” (v. 824).
Medea kan søge tilflugt i Athen
Kong Aigeus sværger på, at Medea kan søge tilflugt i A...