Analyse

Her får du god hjælp og inspiration til analyse af tragedien Medea af Euripides. 

Vi ser nærmere på tragediens opbygning, hvilke dele den består af, og hvordan opbygningen kan analyseres. Du finder også hjælp til at analysere de sproglige virkemidler i Medea som metaforer, spørgsmål og brugen af stichomyti. 

Vi har en række sider med analysehjælp til tragediens personer. Her fokuserer vi særligt på hovedpersonen Medea og hendes relation til ægtemanden Jason. Vi giver også hjælp til at forstå, hvilke funktioner koret, ammen, kong Kreon og kong Aigeus har i tragedien.

Til slut får du idéer til, hvordan du kan analysere tragediens temaer. Under hvert tema finder du også hjælp til, hvordan Medea kan fortolkes.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Medea har gjort alt for Jason, mens han har forrådt hende

I 2. epeisodion har Jason og Medea et heftigt skænderi om, hvem der er skyld i hvad, og hvem der har hjulpet hvem. Medea husker Jason på, hvordan hun flere gange frelste hans liv på Argonautertogtet. Med sin magi reddede hun Jason fra de ildsprudende tyre, og hun dræbte dragen, sådan at Jason kunne stjæle det gyldne skind (v. 476-482). Medea forrådte også sin familie for Jasons skyld (v. 483-4), blandt andet ved at dræbe sin bror og hjælpe Jason med at flygte.

Medea har ofret alt for Jason. Hun har mistet sit hjem i Kolchis, hvor hun var kongedatter, og hun har gjort sig forhadt af sin familie ved at hjælpe Jason. Hun anklager Jason for, at han ikke har vist hende nogen taknemmelighed, men derimod har forrådt hende ved at gifte sig med kongedatteren:

Til tak for hvad jeg ofred for dig, usling,
forråder du mig, gifter dig på ny
skønt du har sønner [...] (v. 488-490)

Medea fremhæver også her, at hun har født Jason to sønner (v. 490). Det er meget vigtigt for en mand at have sønner, for det er dem, der skal føre hans slægt videre (døtre bliver derimod giftet ind i en anden familie). Medea har med andre ord gjort alt for ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind