Relationen mellem Medea og Jason

Forholdet mellem ægteparret Jason og Medea er helt centralt i tragedien. For det er Jasons løftebrud over for Medea, som sætter konflikten i gang og fører til Medeas hævnplaner. Og det er hævnen over Jason, som er tragediens omdrejningspunkt. Deres relation belyses især i 2. epeisodion, hvor de har et voldsomt skænderi, og i 6. epeisodion, hvor Jason opdager, at Medea har dræbt deres to sønner.

Konflikten mellem Jason og Medea

Relationen mellem Jason og Medea er meget konfliktfyldt. Jason har brudt sine ægteskabsløfter til Medea ved at gifte sig med kongedatteren i Korinth. Det har fået Medea til at føle sig dybt krænket, ydmyget og afsindig vred. Det eneste, hun ønsker i begyndelsen af tragedien, er at hele familien var død, både Jason, børnene og hende selv (se fx prologen, v. 96-98 og v. 111-114). Senere ændrer hun dette ønske til, at hun vil tage så ond en hævn over Jason som muligt.

Jason og Medea er på flere måder hinandens modsætninger. Jason er en mand og ægte græker, og han regnes for en helt på grund af det, han opnåede på argonautertogtet. Medea er derimod kvinde og barbar (ikke-græker), og hun regnes for en farlig troldkvinde, fordi hun har kendskab til magi og hekseri. Jason har et negativt og nedsættende syn på kvinder, mens Medea fremhæver kvinders styrke, hvilket hun også beviser i praksis. Desuden er Medea klog og snedig, mens Jason er lettere naiv og nem at narre for Medea, som vi ser i 4. epeisodion. Jason tror, han har magten over Medea, men det viser sig, at det er omvendt.

Ser grundlæggende helt forskelligt på konflikten

Medea og Jason ser grundlæggende helt forskelligt på situationen og konflikten, de står i. Jason ser sit valg om at gifte sig med kongedatteren som noget, han har gjort for at g...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind