Øvrige personer

Ammen

Ammen er en gammel barnepige og slavinde, som arbejder for Jason og Medea, og som tog sig af børnene, da de var helt små. Hun optræder i tragediens to første dele, prologos (v. 1-130) og parodos (v. 131-213).

Ammen har to vigtige funktioner. For det første giver hun publikum de nødvendige informationer om forhistorien og konteksten for tragedien, også kaldet expositionen (v. 1-45). Og for det andet skaber ammen sympati for Medea. Ammen lægger nemlig vægt på, at Medea har været trofast over for Jason og hjulpet ham, hun har “stået Iason bi i alle trængsler” (v. 13). Jason kalder hun derimod “troløs” både over for Medea og deres to børn, fordi han har valgt at gifte sig med prinsessen i Korinth og dermed vrage Medea. 

Samtidig er ammen dog også bange for Medeas enorme vrede, og hvad Medea kan finde på at gøre ved børnene (se v. 36-37, 90-105). På den måde er ammen med til at foregribe temaet om børnenes død.

Ammen ridser forhistorien og konteksten op

I prologen har ammen den funktion, at hun kort ridser forhistorien om argonautertogtet op, og hvordan Jason og Medea har slået sig ned i Korinth (v. 1-11). Derefter fortæller hun, at Jason nu har forrådt Medea ved at gifte sig med kong Kreons datter, og hvor hårdt dette slag rammer hende (v. 16-35). Kreons beslutning om at landsforvise Medea får vi også at høre, nemlig gennem dialogen mellem ammen og husslaven (v. 67-73). Det er en vigtig del af konteksten for historien, fordi landsforvisningen sætter Medeas hævnplaner i gang. 

Ved at ammen ridser forhistorien og konteksten op, har det græske publikum straks forstået, hvad tragedien vil hand...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind