Opbygning

Stykket har en klassisk opbygning på fem akter

Erasmus Montanus har en klassisk opbygning på fem akter. Hver af disse akter er så opdelt i  4-6 scener, som adskilles ved, at personer enten forlader eller ankommer på den fysiske scene i teateret. Denne opbygning kendes tilbage fra antikkens dramatik og kaldes af og til for det aristoteliske drama efter filosoffen Aristoteles, som beskrev opbygningen i sin Poetik. 

Hver akt repræsenterer en særskilt del af plottets udvikling. Holberg afviger på nogle punkter fra den helt klassiske opbygning af sit plot. Det gælder især i stykkets vendepunkt, hvor Erasmus Montanus bliver soldat. Den er i stykket meget kort og foregår først i sidste akt, hvor et mere klassisk drama normalt ville udfolde vendingen over hele fjerde akt. 

Her får du en kort oversigt over opbygningen og udviklingen af plottet.

Første akt præsenterer personer og konflikter

Første akt kaldes i det klassiske drama for stykkets eksposition, som betyder introduktion. Her præsenterer dramaet typisk de grundlæggende personer samt antyder de mulige konflikter, som kan opstå.  

Rasmus Berg eller Erasmus Montanus, som er stykkets hovedperson, præsenteres kun indirekte gennem sit brev og Jacobs fortælling om rejsen til byen. Men sammen med præsentationen af de andre personer er det nok til at antyde de konflikter, der kan vokse ud af hans tilbagekomst til landsbyen.

Den største konflikt står umiddelbart mellem Rasmus og ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind