Nutiden

Holbergs drama blev skrevet i 1723, men blev ikke opført før 1742, hvor stykket fik premiere i en tysk oversættelse på et teater i Hamborg. I Danmark fik stykket premiere i 1747, men siden dengang er det blevet opsat utallige gange og har gennem tiden været opfattet og tolket på mange forskellige måder.

Holberg står uden sidestykke som den vigtigste forfatter fra dobbeltriget Danmark-Norge i oplysningstidens litteratur. Han tog både i sin dramatik og sine øvrige værker fat på problemstillinger, som var aktuelle i hans samtid.

Forskellige tider opfatter stykket forskelligt

Opfattelsen af Montanus-figuren har ændret sig mange gange, siden dramaet oprindeligt blev opført i 1742. Han er både blevet set som en komisk og en tragisk figur. Komisk fordi han misbruger sin fine uddannelse på unyttige ting og ikke på praktiske gøremål som broderen Jacob. Tragisk fordi han må bøje sig for landsbyens forkerte verdensbillede.

I første halvdel af 1800-tallet kom der en tendens til at opfatte Montanus som en sympatisk student, der må bøje sig for landsbyens overtro. Montanus var en tragisk helt. Filosoffen Søren Kierkegaard mente, at det var hoben, som holdt Rasmus nede. Han foragtede også Per Degn-figuren, som blot ved at fyre vrøvl af og drikke med folket blev en respekteret mand i landsbyen.

I anden halvdel af 1800-tallet skiftede opfattelsen. Her var sket en fremvækst af bondestanden som en betydningsfuld samfundsgruppe, der havde både kulturel og politisk magt i form af højskole...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind