Erasmus Montanus

Rasmus lægger afstand til sin baggrund

Erasmus Montanus er født Rasmus Berg, men har taget det latinske navn til sig under sine studier i København. Han er vokset op som bondesøn i landsbyen Bjerget. Forældrene Jeppe og Nille er fæstebønder, men har tjent nok på deres landbrug til at betale for sønnens uddannelse. Som det var normalt på komediens tid, har familien taget navn efter deres hjemby.

I 1500-1600-tallet var det også almindeligt, at man tog en latinsk udgave af sit navn, når man begyndte på universitetet. Det var dog gået af mode på Holbergs tid, så Holberg benytter det som et komisk virkemiddel. Det nye navn viser, at Montanus ønsker at identificere sig selv med sin nye tilværelse i København. Han tager altså afstand fra sine rødder i bondesamfundet.

Montanus er et adjektiv, som man bruger om noget, der hører til bjerge. Så Montanus har ikke oversat sit efternavn korrekt. Det giver en ironisk virkning, at han faktisk har valgt navnet “Rasmus på Bjerget”, når han ønsker at tage afstand fra det sted, hvor han kommer fra.

Fra starten af stykket præsenteres publikum altså for en person, som er optaget af den nye identitet, som hans uddannelse har givet ham. Han giver klart udtryk for, at han ikke befinder sig godt i landsbyen. Han har intet ønske om at følge forældrenes drømme og blive præst. Han vil hellere tilbage til København og fortsætte sine studier.

Montanus virker verdensfjern

Montanus’ opførsel gennem de første to akter fremstiller ham som en person, der alene har sans for teoretiske spekulationer og tunge bøger. Han er så grebet af sine tanker, at han slet ikke lægger mærke til verden omkring sig. Han er det, vi kalder for verdensfjern. Dette hører vi især fra broderen Jacob. Han fortæller om, at Montanus ikke lægger mærke ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind