[35]

Erasmus Montanus

Her får du hjælp til at analysere og fortolke komedien Erasmus Montanus. Stykket er skrevet af Ludvig Holberg i 1723.

Du får resuméer og ordforklaringer til stykkets akter, og vores grundige analyse kommer ind på opbygning, personer, miljø, virkemidler, sprog og genre. I et afsnit om fortolkning gennemgår vi temaer og budskab. Du får også en række arbejdsspørgsmål, som du kan bruge til at få hul på stykket på egen hånd. Du kan også finde afsnit med baggrundsviden, ideer til perspektivering og om at skrive fx SRP eller DHO om stykket.  

Erasmus Montanus handler om bondesønnen Rasmus Berg, som vender hjem til sin barndomsby efter at have gået på universitetet i København. Han er blevet en akademisk snob, som kræver at blive kaldt for det latinske navn Erasmus Montanus, og samtidigt opfører han sig på en måde, så han skaber kaos og hurtigt får lagt sig ud med hele byen. Komedien viser så, hvordan Motanus igen bliver bragt til fornuft og samfundets oprindelige orden genoprettes. Komedien berører temaer som den sunde fornuft over for akademisk tænkning, identitet og social status, samt sproget over for virkeligheden.

Tekstgrundlag

Som tekstgrundlag for webbogen har vi brugt den udgave af komedien fra 1731, som Universitetet i Bergen og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har opdateret til nutidsdansk og genudgivet på nettet. Du finder den her:

Ludvig Holberg “Erasmus Montanus eller Rasmus Berg - Komedie i fem akter” (1731)

I udgaven kan du både læse teksten på nutidsdansk og på det oprindelige 1700-talssprog. Derudover har udgaven ordforklaringer, som du kan bruge, mens du læser.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Erasmus Montanus

[35]
Bedømmelser
 • 21-04-2023
  Givet af IB-elev på 2. IB
  Lige hvad jeg havde brug for i opløbet til IB examen!
 • 22-09-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  saved my ass i en aflevering
 • 28-10-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  den god.
 • 28-10-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse