Erasmus Montanus

Her får du hjælp til at analysere og fortolke komedien Erasmus Montanus. Stykket er skrevet af Ludvig Holberg i 1723 Du får resuméer af stykkets fem akter samt grundige forklaringer af ord og begreber.

NB: Webbogen er under udgivelse, så der vil løbende blive tilføjet flere afsnit.

Vi har også lavet baggrundsinformation om oplysningstiden og Holbergs forfatterskab. Til selve stykket har vi lavet en dybdegående analyse, som kommer ind på opbygningen, personerne, miljøet, virkemidlerne, sproget og genren. 

Du får en række arbejdsspørgsmål, som du kan bruge til at få hul på stykket på egen hånd. 

Erasmus Montanus handler om bondesønnen Rasmus Berg, som vender hjem til sin barndomsby efter at have gået på universitetet i København. Han er blevet en akademisk snob, som kræver at blive kaldt for det latinske navn Erasmus Montanus, og samtidigt opfører han sig på en måde, så han skaber kaos og hurtigt får lagt sig ud med hele byen. Komedien viser så, hvordan Motanus igen bliver bragt til fornuft og samfundets oprindelige orden genoprettes. Komedien berører temaer som den sunde fornuft over for akademisk tænkning, identitet og social status, samt sproget over for virkeligheden.

Tekstgrundlag

Som tekstgrundlag for webbogen har vi  brugt den udgave af komedien fra 1731, som Universitetet i Bergen og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har opdateret til nutidsdansk og genudgivet på nettet. Du finder den her:

Ludvig Holberg “Erasmus Montanus eller Rasmus Berg - Komedie i fem akter” (1731)

I udgaven kan du både læse teksten på nutidsdansk og på det oprindelige 1700-talssprog. Derudover har udgaven ordforklaringer, som du kan bruge, mens du læser.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Erasmus Montanus

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.