Johannesevangeliet

Her giver vi dig et overblik over Johannesevangeliet fra Bibelen.…

...

Baggrundsinformation og særtræk

Johannesevangeliet er det fjerde og sidste evangelieskrift i Det nye testamente. Man regner med, at det også er det yngste, dvs. det, som er skrevet sidst. På grund af arkælologiske fund af manuskripter ved man, at Johannesevangeliet seneste kan være skrevet omkring år 100. e.Kr. Som de øvrige evangelier er det uvist, hvem der er Johannesevangeliets forfatter. Måske er det apostlen Johannes, men det er ikke sandynligt. 

Særtræk

Johannesevangeliet adskiller sig meget fra de øvrige tre evangelier. Dels er Johannesevangeliets sprog mere poetisk, dels er indholdet mere fokuseret på teologiske problemstillinger fremfor fremstilling af Jesus’ liv. Endvidere bruger Johannesevangeliet sine egne begreber, som ikke findes i de andre evangelier (fx kaldes Jesus’ mirakler for “tegn” i Johannesevangeliet.)

Johannesevangeliet bruger andre kilder. Meget af indholdet i Johannesevangeliet tænkes at komme fra andre kilder end dem, som er brugt i de øvrige evangelier. Selv de få parallelsteder, som også findes i de øvrige evangelier, har mange variationer (fx Tempelrensningen og Bespisningen af de fem tusind). 

Der er ingen lignelser i Johannesevangeliet. En markant afvigning fra de øvrige evangelieskrifter er, at der ikke er en eneste lignel…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind