Apostlenes Gerninger

Her giver vi dig et overblik over Apostlenes Gerninger i Det nye testamente.

Vi forkorter Apostlenes Gerninger til ApG, når vi laver henvisninger til teksten i Bibelen. Det betyder, at ApG 2,1-5 betyder Apostlenes Gerninger kap. 2, vers 1-5. Du kan også klikke på henvisningerne og læse teksten i Bibelen online.

Baggrundsinformation om Apostlenes Gerninger

Her giver vi dig relevant baggrundsinformation om skriftet Apostlenes Gerninger.

En fortsættelse af Lukasevangeliet og indgang til Paulus’ breve

Apostlenes Gerninger er placeret som det femte skrift umiddelbart efter de fire evangelieskrifter. Indledningen i Apostlenes Gerninger fortæller, at det er skrevet til samme modtager som Lukasevangeliet, nemlig Theofilus. Derfor kan Apostlenes Gerninger forstås som en fortsættelse af Lukasevangeliet og evangelierne generelt. 

Lukasevangeliet og Apostlenes Gerninger kaldes ofte “de lukanske skrifter”, fordi deres indhold og sprog ligner hinanden. Det er også de samme temaer, der optræder i de to skrifter.

Apostlenes Gerninger er placeret lige foran Paulus’ breve. Det er vigtigt, fordi Apostlenes Gerninger er en vigtig nøgle til at forstå Paulus’ breve, og hvorfor Paulus kan udtale sig som apostel, da han jo ikke var blandt de oprindelige tolv, som Jesus udvalgte. Apostlenes Gerninger hjælper os også med at forstå Paulus’ situation og hvilke problemstillinger og vanskeligheder, de første kristne stødte på både indefra og udefra. 

Forfatter og datering

Det er omdiskuteret, hvornår Apostlenes Gerningers er skrevet. Nogle mener, at den må være skrevet før Paulus’ henrettelse i Rom i 64 e.Kr., da det ellers virker underligt, at skriftet ikke nævner dette. Andre hævder derimod, at skriftet må være senere, da det syn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind