Den fortabte søn

Her giver vi dig en analyse af og et overblik over lignelsen om den fortabte søn, som står i Lukasevangeliet 15 vers 11-32. Det er den længste lignelsesfortælling, som findes i Det nye testamente, og den findes kun i dette evangelium.

...

...

Analyse

I dette afsnit kigger vi nærmere på de enkelte vers i lignelsen.

v. 11: “En mand havde to sønner”. Begyndelsen på lignelsen er en typisk indledning på en historiefortælling, der minder om “Der var engang”-indledningen, som du kender fra eventyr. Tilhøreren bliver på den måde klar over, at nu kommer der en historiefortælling.

v. 12-14: Den yngste søn handler dumt og egoistisk. Den yngste søn kræver at få sin arv i forskud. Det er egoistisk. Bagefter handler han dumt ved at bruge alle pengene på fornøjelser, så han til sidst kommer i nød.

v. 15-17: Tredobbelt nedværdigelse. Den yngste søns nedtur er tredobbelt ydmygende: 

  1. Han arbejder under nedværdigende vilkår
  2. Han arbejder for en ikke-jøde (for han er i et land langt borte)
  3. Han passer svin.

De to første omstændigheder er slemme nok, men det er meget ydmygende og grænseoverskridende for en jøde at skulle være svinehyrde. Svin er urene dyr, og moseloven forbyder jøder at have noget som helst med svin at gøre.

Den yngste søns situation som sultende svinehyrde viser, at han er kommet i så dyb nød, man overhovedet kan komme.

v. 17-19: Den yngste søn beslutter tre ting. Den yngste giver sig til at overveje sin desperate situation og kommer frem til, at hans eneste udvej er at vende tilbage sin fader. Han beslutter sig for, at 

  1. han vil beke…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind