Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Det fysiske og sociale miljø er provinsielt og borgerligt

Der er ingen lange miljøbeskrivelser i “Sildig Opvaagnen”. Alligevel får vi et klart indtryk af både det fysiske og sociale miljø i R*, hvor novellen foregår. Det skyldes, at fortælleren antyder en hel del om både det fysiske og sociale miljø i beskrivelsen af handlingsforløbet. De mange små miljøbeskrivelser viser os, at novellens miljø er provinsielt og borgerligt.

Det fysiske miljø har snævre rammer

Novellen foregår i en provinsby, som er stor nok til at have et lokalt borgerskab. Embedsfolk som lægen L*, præsten C* (Wilhelm) og officeren H* (Frans) er en naturlig del af byens borgerskab. Vi hører, at de tre mænd sammen med deres koner og børn har deres eget lille fællesskab, som de kalder “Triangelen”, altså trekanten.

De er også del af byens større “Circler”, og de kommer ind imellem på noget, der hedder “Klubben”. En klub var på novellens tid en betegnelse for et samlingssted for byens vigtigste embeds- og forretningsfolk. Det fysiske miljø er dermed præget af den fine stand eller klasse, som personerne er del af. Vi kan sige, at det er en provinsiel og borgerlig biedermeieridyl, der bliver beskrevet i novellen.

Men det er også præget af de snævre rammer, der ofte kendetegner livet i en provinsby. Det er understreget af, at hovedpersonernes hjem er placeret meget tæt på hinanden. Familien L* og familien H* bor lige ved siden af hinanden. L*s lysthus støder op til H*s hus og lige over for dem bor famili...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind