Perspektivering

Litteraturhistoriske perspektiver

Steen Steensens Blichers forfatterskab bliver ofte betragtet som en vigtig del af den litterære isme, der kaldes poetisk realisme. Det gælder også novellen “Sildig Opvaagnen”. Den poetiske realisme er betegnelsen for en strømning, der opstod mellem romantikken og det moderne gennembrud. Som navnet fortæller os, var den poetiske realisme mere realistisk end romantikkens litteratur. Samtidig var den mere poetisk end den form for realisme, som vi kender fra det moderne gennembrud, hvor forfatterne skrev meget direkte om samfundsmæssige problemer.

Den poetiske realisme holder fast i romantikkens fokus på idealer og har grundlæggende en idealistisk livsopfattelse. Idealerne bliver typisk sat i kontrast til tilværelsens realiteter. Teksterne i den poetiske realisme rummer derfor altid en konflikter mellem idealer og realiteter.

I “Sildig Opvaagnen” bliver den konflikt kompliceret af, at der er forskellige idealer på spil. Dr. L* har ét kærlighedsideal, der handler om trofasthed og dyd. Hans kone Elise har et andet ideal, der handler om at man må følge sit begær og sin lyst, selv når det går ud over ens egen ægteman...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind