Forstå teksten "Sildig Opvaagnen"

Det er næsten 200 år siden, novellen er skrevet. Derfor kan den umiddelbart være lidt svær at forstå, da der er en del ord, som man ikke længere bruger. Derudover er der nogle begreber fra novellens samtid, som kræver at man slår op i sit leksikon for at forstå betydningen. Endelig bruger novellen flere steder citater fra andre litterære tekster, såkaldt intertekstuelle referencer, som de færreste kender i dag.

"Sildig Opvaagnen" er en lang novelle. Vi har opdelt den i fire hovedafsnit, og sat dem op på de næste fire sider, så det er lettere at bevare overblikket. Vi har givet hver del en titel for at markere, hvad der præger delen. Undertitlerne findes altså ikke i den originale tekst. Vi bruger dem udelukkende for at skabe overblik over novellen og gøre det lettere at forstå den lange tekst. Derfor må du heller ikke henvise til undertitlerne i opgaver eller fremlæggelser om novellen: 

Del 1: Fordømmelsen: fra indledningen til fortællerens sammenligning af Elise med en vampyr

Del 2: Forførelsen: fra forlovelsen mellem L* og Elise til 25 år senere, hvor det hemmelige forhold mellem Frans H* og Elise endelig skal afsløres

Del 3: Afsløringen: fra beskrivelsen af Frans H*s sygdom frem til læsningen af Elises breve

Del 4: Afgørelsen: fra doktor L*s samtale med fortælleren om brevene til novellens afslutning 

For at hjælpe dig i gang med teksten, har vi her lavet ordforklaringer til dig, som du kan bruge, når du skal læse novellen første gang. De ord og begreber, der findes forklaringer til, er markeret med blå, stiplet understregning.

I en del tilfælde har vi også forklaret ord med gamle stavemåder, selv om de næsten ligner de nye stavemåder. Når der bliver brugt mange gammeldags ord og fremmedord, kan selv helt almindelige ord virke vanskelige.

Hvis du selv vil lede efter information, kan du fx slå ord op på ordnet.dk, hvor der både er ordbøger til nyt og ældre sprog. Du kan i det hele taget finde meget viden ved at søge på internettet, men husk at være kritisk.

Teksten springer meget i tid, og fortælleren lader selv til at have svært ved at overskue historien. Derfor har vi løbende in…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind