Komposition

Kaldes også opbygning.

Handlingen er lineært opbygget

Handlingen i ”Franz Pander” er lineært opbygget. Historien starter med at gengive Franz Panders barndom og teenageår. Dernæst springer den til han er 20 og begynder på Jungfernstieg-hotellet. Han dør formentlig, da han er i starten af 20’erne.

Historien strækker sig cirka over 20 år. Det er muligt at inddele historien i en begyndelse, en midte og en slutning. Begyndelsen finder sted hjemme hos moderen i barndomshjemmet, hvor vi hører om Franz Panders usædvanlige ydre. Vi hører også om hans fremmedgjorte rolle i forhold til kvarterets øvrige drenge. Dernæst følger midterdelen, hvor Franz Pander får ansættelse på restauranten i Schaumburgstrasse. Her bliver hans drømme og længsler yderligere konkretiseret, da kroejerens søn giver ham ideen til at erobre en rig kvinde.

Herefter kommer så den helt centrale del af handlingen, som finder sted på Jungfernstieg-hotellet. Her er Franz Pander først stærkt begejstret for at indgå i et mere velhavende miljø. Men hans drømme brister, da Miss Ellinor rejser fra hotellet dagen efter, at han har kysset hende på skulderen. Herfra går det kun ned ad bakke for Franz Pander. Han engagerer sig med forskellige kvinder, men uden videre succes. Han ender med at begå selvmord, da han ikke nærer noget håb for fremtiden.

Det kommer klart til udtryk, da han til sidst har sat sig uden for hotellets restaurant med hovedet i hænderne og lader til at have opgivet alt: ”Og mens han sad her stille foran dette Rum, Vidnet til hans Liv, gled alting ud i en dyb og bundløs, en ubeskrivelig Lede.” Kort efter beslutter han sig for at hænge sig selv. Scenen i restauranten udgør novellens afslutning sammen med de korte afsnit til allersidst, hvor Johanne ser Franz lig. Vi følger dermed Franz Panders livshistorie fra barndom over tidlig ungdom til han dør som ung voksen.   

Virkning

Den lineære opbygning skaber sammenhæng og struktur i læsningen. Det logisk fremadskridende forløb har derudover den virkning, at vi ikke i så høj grad fokuserer på opbygningen i sig selv. Det er Franz Panders udvikling og skæbne, vi først og fremmest fokuserer på.

En tredje virkning af den lineære opbygning er, at spændingen i historien bliver bevaret. Vi fornemmer tidligt, at Franz Pander har et problematisk forhold til kvinder, og at drømmen om at løbe med den rige kvinde bliver svær at n...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind