Franz Pander

Denne analysehjælp giver dig først og fremmest hjælp til at forstå novellen "Franz Pander" af Herman Bang. Vi guider dig gennem en grundig analyse af novellen og giver også en fortolkning og perspektivering, så du har mulighed for at sætte den i sammenhæng med tidens strømninger.

”Franz Pander” er udgivet i 1885 i novellesamlingen Excentriske Noveller. Den handler om den unge Franz Pander, der drømmer om at blive en del af overklassen. Franz Pander vokser op i et fattigt miljø i Hamborg. Han er anderledes end de fleste i barndomsmiljøet. Han er smuk og har fine hænder. Størstedelen af tiden bruger han på at gå omkring på de fornemme gader i Hamborg. Her længes han efter alt, hvad der forbindes med et luksusliv i overklassen.

Som 14-årig kommer han i lære på en noget snusket restaurant, men allerede som 20-årig får han ansættelse på det fine Hotel på Jungfernstieg. Her bliver han stærkt betaget af den unge aristokratkvinde Miss Ellinor, men hun forlader hotellet dagen efter, at han har kysset hende på skulderen. Herefter går Franz Pander mere eller mindre i opløsning. Han gør sig erfaringer med forskellige andre kvinder, men indser til sidst, at hans drømme ikke vil gå i opfyldelse. Derfor hænger han sig på hotellet.

På de følgende sider finder du først et lidt længere resumé af novellen. Derefter følger en side med litteratur- og kulturhistorisk baggrundsinformation, som er vigtig for at forstå novellens handling. Her kan du blandt andet læse om Herman Bangs personlige livshistorie og hans særlige beskrivelser af ”excentriske personer”. Der er også et afsnit om tjenerfaget på novellens tid og om byen Hamborg, der danner ramme om handlingen.

Under afsnittet 'Forstå teksten' finder du en kommenteret udgave af novellen, hvor vi skridt for skridt fører dig gennem handlingen. Her finder du også forklaringer til de svære ord i teksten.

I den efterfølgende analyse stiller vi først en række arbejdsspørgsmål. De er gode at tage udgangspunkt, når du selv skal analysere teksten. Derefter gennemgår vi novellen på en sådan måde, at vi dækker de punkter, der typisk indgår i en analysemodel for noveller. Desuden fremhæver vi, hvordan man kan se de impressionistiske træk i ”Franz Pander”

Efter analysen er der et afsnit om tema, fortolkning og budskab i novellen. Til sidst viser vi tre forskellige typer perspektivering, hvor vi henholdsvis ser på novellens forhold til det moderne gennembrud, på beskrivelsen af begær som et eviggyldigt tema og på novellens fremstilling af kønsroller. Det sidste udfolder vi ved hjælp af den såkaldte queer-teori.

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Det centrale tema i ”Franz Pander” er knyttet til hovedpersonens uforløste begær. Ordet ”begær” eller ”begærlig” optræder tre gange i beskrivelsen af Franz Panders indre liv. Det er ikke tilfældigt. Fortælleren udstyrer os dermed med viden om, at det er en dominerende følelse i Franz Panders sjæleliv.

Ved nærmere eftersyn står det klart, at hans begær er novellens hovedtema. Problemet er blot, at Franz Pander lider under et begær, der er svært at definere entydigt. Vi kan pege på en række forskellige ting, som han begærer. Først og fremmest stræber han efter et glamourøst liv i overklassen. Franz Pander begærer de statussymboler, der er forbundet med sådan et liv.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Franz Pander

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.