Personkarakteristik

Franz Pander skiller sig ud

Beskrivelsen af Franz Panders udseende viser, at han adskiller sig fra de mennesker, han omgås i sin opvækst. Franz Pander er noget særligt. Han skiller sig ud fra det miljø, han vokser op i. Det ser vi i beskrivelsen af hans ydre. Det er især hans hænder, der står i centrum her:

Madam Pander tog undertiden Franz' Barnehaand imellem sine sprukne Næver, og hun spilede hans mærkelig slanke Fingre ud og beundrede deres buede Negle, som var sart lyserøde. Og hun sagde, Madam Pander, at saadan havde hans Fingre været og hans Negle. Snedkeren var det vel næppe.

I starten af novellen antydes det, at Franz Pander er en ”Bastard”. Det vil sige, at han sandsynligvis er resultatet af en affære, som hans mor har haft med en anden mand. Moderen vasker for de rige i de ”gode Huse”. Det antydes i citatet ovenfor, at Franz Pander har arvet sin ”rigtige” fars hænder. Hans fingre beskrives som ”mærkelig slanke”, og hans negle beskrives som ”buede” og ”sart lyserøde”.

Hans fine hænder står i kontrast til moderens ”sprukne Næver”, og moderen siger tilmed, at Franz Panders fingre ligner fingrene og neglene på den mand, som hun har haft en affære med. Det antydes dermed, at Franz Pander er et resultat af moderens affære med en mand, der kommer fra de øvre lag i samfundet. Det har i hvert fald været en mand, der ikke har haft hårdt, fysisk arbejde, som sled på hænder og fingre, sådan som det ellers var almindeligt i de nedre samfundslag.

Franz Panders anderledes ydre bevirker, at han bliver fremmedgjort. Han er ikke som de andre drenge. Det ser vi ligeledes i begyndelsen af novellen: ”Drengene kaldte ham for "Jomfruen". Navnet blev raabt en Dag, 'da Friskolen badede i Elben, af Klassens vittige Hoved: saa blankhvid og skær var Franz' Krop - og siden beholdt han Navnet.”.

Franz Panders krop er så ”blankhvid og skær”, at han får tildelt øgenavnet ”Jomfruen”. Hans fysiske ydre adskiller sig så markant fra de øvrige drenge i skolen, at han bliver stemplet som anderledes. Han beskrives med den feminine betegnelse ”Jomfruen”. Han fremstår i de andres øjne mere som en pige end en dreng. Han ligner ikke en dreng fra de nedre lag i samfundet. Han passer ikke ind i de normer, der hersker i hans barndomsmiljø.

Senere erfarer vi, at Franz Pander bliver en smuk, ung mand. Beskrivelsen af hans ydre betoner dog gentagne gange, at han skiller sig ud. Han beskrives som en slags mellemting mellem mand og kvinde:

For Franz var skudt op og var paa Veje til at blive en smuk Knægt. Blaa Øjne, man vidste ikke ret, om de var tungsindige eller sløve, en lille Mund – for lille egentlig for en Mand – med røde Læber og denne fornemme Næse, lige, med sine Næsebor, der saa let kom til at sitre.

Slank og smidig Krop.

Franz er på vej til at blive smuk. Men beskrivelsen af ham er mere tvetydig end som så. Han har en slank og smidig krop, hans øjne er blå og hans næse er ”fornem”. Dog kan man aldrig vide, om hans øjne er ”tungsindige eller sløve”, og hans mund beskrives som ”lille” – ”for lille egentlig for en Mand”. Franz Pander fremstår som en krydsning mellem dreng og pige, mand og kvinde. Han er en smuk mand med mange feminine træk.

Det antydes også med beskrivelser af, hvordan han vasker sine hænder med ”Lilie...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind