Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Barndomshjemmet er fattigt

Franz Pander vokser op i et fattigt hjem. Det bliver pointeret i begyndelsen af novellen, hvor fortælleren lader os vide, at Franz Panders moder vasker for folk, og at hendes mand har drukket sig ihjel. Disse informationer giver os umiddelbart viden om, at det er et fattigt miljø, som Franz Pander er en del af. Moderen står i en presset situation, og hun er nødsaget til at arbejde for de rige for at få livet til at hænge sammen.

Franz Panders fattige udgangspunkt ser vi også derved, at Madam Pander tager ”Finmad” med hjem fra de steder, hvor hun arbejder. Der opridses en markant forskel på barndomshjemmets madforbrug og de ”gode” huses:

Det er Champignoner, sagde han. Han elskede de Levninger, Moderen fik rundt i de "gode" Huse, hvor hun vaskede, og han spurgte hende nøje ud om Navnene, og om hvordan man spiste hver enkelt Ting. Til daglig, naar han maatte tage til Takke med Dammstrasse-Kost, spiste Franz kun lidt, og det lidt, han tog til sig, indsyltede han saadan i Peber, at Madam Pander nyste, blot hun saá paa det - saadan fordærvede han den gode Pølse.

Normalt må Franz Pander tage til takke med ”Dammstrasse-Kost”, som han krydrer med peber for at få ned. Engang imellem får han dog ”Levninger” fra ”de ”gode” Huse”, og her bliver Franz Panders interesse straks vakt. Hans begær efter overklassetilværelsen bliver indstiftet gennem moderens hjembragte mad. Maden fremtræder altså som en klassemarkør, der gør opmærksom på, at Franz Pander kommer fra et fattigt socialt miljø, og at han stræber efter at få adgang til dyrere og finere mad.

Der hersker derudover kontrast mellem ”Dammstrasse” og ”Jungfernstieg”. Begge er faktiske gader i Hamburg, og det for...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind