Sprog

Sproget viser, at Franz Pander står i kontrast til sine omgivelser

Fortælleren gør brug af mange detaljer i beskrivelserne af personerne og miljøet. Fx bliver Franz Panders ydre fremstillet meget detaljeret gennem hele novellen. Det ser vi især i starten, hvor fortælleren zoomer helt ind på Franz Panders hænder: ”… og hun spilede hans mærkelig slanke Fingre ud og beundrede deres buede Negle, som var sart lyserøde”.

Fortælleren beskriver ikke Franz Panders ydre i generelle vendinger. I stedet går fortælleren helt tæt på og gengiver nuancerne i farven på hans negle. En lignende detaljerig beskrivelse ser vi lidt senere i novellen:

For Franz var skudt op og var paa Veje til at blive en smuk Knægt. Blaa Øjne, man vidste ikke ret, om de var tungsindige eller sløve, en lille Mund - for lille egentlig for en Mand - med røde Læber og denne fornemme Næse, lige, med sine Næsebor, der saa let kom til at sitre.

Alle detaljer medtages i portrætteringen af Franz Pander. Hans ansigtstræk gennnemgås ét for ét. Vi hører blandt andet, at hans næsebor let kommer til at sitre. Det giver os et billede af, at Franz Pander er en yderst sensitiv person. Han er let modtagelig overfor ydre indtryk. Han er et fintfølende væsen, der let lader sig påvirke af sanseindtryk, ikke mindst af lugte: ”Efter hvad der lugtede godt var Franz som gal”.

I novellen bliver alle scener med mad desuden fremstillet detaljeret. Vi hører, hvordan Franz Pander river ”Benet af en Kylling og slubrede saucen i sig, hastigt og sky”. Tjenermiljøet beskrives også indgående:

Men kom han ned i Kælderen: der spiste Kelnerne i Rummet overfor Vaskekælderen - Luften var tung af Osen af det kogte Tøj, og svedige kastede Kollegerne Kjolerne og sad med opknappede Veste over Maden - lagde han Skeen fra sig med mæt Væmmelse.

Fortællerens detaljerede beskrivelser gør, at vi næsten kan se og lugte scenerne for os. Derudover har detaljerne den virkning, at kontrasterne tegnes skarpt op. Den ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind